Nie jesteś zalogowany

Zaloguj sięRejestracja

FinePix Z33WP

FinePix Z33WPUżytkownicy i ich FinePix Z33WPZobacz teraz

Test aparatu

Klasyfikacja autorów recenzji:
4 / 5
8 osób(osoby) lubi(ą) to
Aparat

FinePix Z33WP
Opinię napisał/a:

bleblak
Pros:
Niezniszczalna obudowa, odporność na wodę i kurz, wygodne menu, mikroskopijne rozmiary i waga, możliwość operowania zoomem w trakcie kręcenia filmu, niska cena w stosunku do konkurencji.
Cons:
Wolny i nie zawsze celny autofocus, obiektyw umieszczony w rogu aparatu, brak obiektywu szerokokątnego, słabe odwzorowanie szczegółów na zdjęciach podwodnych.

Aparat Z33 WP o grubości zaledwie 20,6mm waży ok. 110g. Takie gabaryty mogą niektórym użytkownikom utrudnić życie, ale w przypadku damskich, delikatnych dłoni jest to niebywałą zaletą. Maleństwo choć może budzić swoją delikatnością nawet i uczucia macierzyńskie, jest zbudowane z bardzo solidnego i wytrzymałego plastiku, zaś na tylnej ściance znajduje się gumopodobne tworzywo. Taka konstrukcja umożliwia jego ochronę przed zabrudzeniami i tworzeniem się zacieków (Z33 spełnia normę IP68). Zaraz po wyjęciu z wody aparat jest natychmiast gotowy do dalszego fotografowania.

Mieści się w damskiej kosmetyczce, a dostępny jest w 4 kolorach: różowym, niebieskim, czarnym i zielonym.

Przyciski zostały zaprojektowane ekonomicznie i z głową, choć ten od nagrywania filmów może nastręczać trudności pod wodą.

Można szaleć z nim dowoli w basenie, w jeziorze (producent gwarantuje, że możemy się z nim zanurzać do 3m głębokości). Przez rok użytkowałam aparat w różnych warunkach. Pływał więc w leśnej sadzawce wraz z kijankami, lądował w mocno chlorowanej wodzie basenu, taplał się w jeziorku i przypadkiem upadał mojemu 4-letniemu bratankowi na podłogę, ale…. wciąż wygląda jak nowy! Nie ma na nim żadnych śladów użytkowania z wyjątkiem maleńkiej rysy na wyświetlaczu.

Stylowy, lekki, wodoodporny aparat FUJIFILM FINEPIX Z33 WP powinien zadowolić wszystkich tych, którzy chcieliby mieć fajne zdjęcia z wakacyjnych wojaży bez stresowania się tym, że aparat może się potłuc, wpaść do wody, itp. Na swojej stronie producent pisze o nim:

„(…)jest aparatem, który potrafi stawić czoła żywiołom.”

 I pod tym tekstem podpisuję się obiema rękami.

Aparat posiada pamięć wewnętrzną ok.50MB i współpracuje z kartami SD i SDHC. Zdjęcia zapisywane są w formacie JPG, filmy w AVI. Fotografować można w trybie automatycznym lub ręcznym. Funkcja manualna jest dość uboga, ale zakładając, że aparat ma być pociechą dla każdego i służyć głównie naszej rozrywce, nie może to stanowić jakiegoś ważniejszego kryterium. Wychodząc naprzeciw potrzebom użytkownika producent wyposażył Z33 w dość szeroką gamę programów tematycznych, które dobierają optymalne ustawienia dla fotografowanej sceny, np. zdjęcia podwodne, portret, krajobraz, kwiaty, nocne sceny, zachód słońca, śnieg, plaża, muzeum, itd.

Przykłady zdjęć wykonanych Z33 WP:

1.

2.

Zdj. 1 i 2) Tryb naturalne- aparat wykonuje dwa zdjęcia: jedno bez użycia flesza, drugie z fleszem.


3.

Portret


4.

5.

6.

Zdj.4-6) Tryb sport- to chyba mój ulubiony program Laughing out loud Zdjęcia praktycznie nieporuszone.


7.

Wodne szaleństwa; należy pamiętać, aby pasek aparatu założyć sobie na rękę, kiedy wchodzimy do wody, bo jeśli Z33 wyślizgnie się, będziemy musieli nurkować…


8.

Ten sam zbiornik- pod wodą kolory płatają figla.


9.

Na ogół jednak pozytywnie zaskakuje i bardzo  dobrze odwzorowuje kolory.


10.

Radzi sobie w trudnych scenach oświetleniowych (na zdj. eksponat w muzeum miniatur w Pradze).


Podsumowanie: amatorska, ale dająca wiele radości wszystkim miłośnikom fotografii zabawka- taki jest niezniszczalny FinePix Z33 WP . Nie przeszkadza, nie ciąży, w sam raz na rodzinne pikniki, do zabawy na plaży i w basenie, do zoo i na kinderbale.

I na koniec filmik nakręcony Z33 WP. Obraz nie powala jakością, ale biorąc pod uwagę cenę, wodoodporność i pancerną obudowę malucha… polecam Smile

 

 

 

 

 

 


 

Odpowiedź


Data sob., 14/04/2012 - 22:52
Odpowiedź

Dzięki Beatko, byłaś szybsza ode mnie Smile Coś tam nie działało i musiałam edytować całość, ale jest już ok.

Polecam ci go zatem do podróży. O nic cię głowa nie zaboli przy nim. Zmieścisz w kieszeni, zrobisz zdjęcia w fontannie, luzik Wink . Wiadomo, nie jest to zbyt zaawansowany aprat kompaktowy i człowiek może potęsknić za lepszą optyką, ale w takiej cenie raczej nie dostaniesz niczego, z czym będziesz mogła sobie popływać w jeziorku. No i tak lekki, że czasem zapominasz, że w tej kieszeni schowany...

Odpowiedź


Data sob., 14/04/2012 - 23:17
Odpowiedź

witam, mam pytanie: jak wstawiłaś filmik? kilka opcji wypróbowałam i nie działa. Chyba coś nie doczytałam.

Pozdrawiam !

Odpowiedź


Data sob., 14/04/2012 - 23:48
Odpowiedź

Aga, wobec tego mam nadzieję, że tu jeszcze zajrzysz, bo nie widzę twojej recenzji, a chcę ci odpisać. Żeby wstawić filmik, musisz napisać: [ video: i tutaj wklejasz adres filmiku skopiowany z okna przeglądarki ]. A, i wszystko jednym ciągiem, bez tych spacji, które ja zrobiłam. A musiałam tak, bo mi się nie chciało to wpisać, tylko traktowało jako próbę formatowania. I koniecznie musi to być link skopiowany z okna przeglądarki, żadne "udostępnij".

Beata, już pędzę spać. Dobrych snów dziewczyny Smile

Odpowiedź


Data ndz., 15/04/2012 - 09:01
Odpowiedź

Fajne maleństwo! no i przemawia do mnie jego norma IP - pozazdrościć:-)
pozDrawiaM

hubiphoto.com

Odpowiedź


Data ndz., 15/04/2012 - 10:08
Odpowiedź

Jest świetny wiem z doświadczenia!!!

Magda

Odpowiedź


Data ndz., 15/04/2012 - 11:01
Odpowiedź

łał Laughing out loud fajny aparat, fajna recenzja

Odpowiedź


Data ndz., 15/04/2012 - 11:52
Odpowiedź

Archiev, bo serio jest fajny, ale przekonałam się o tym ostatecznie, zabierając go ze sobą na wyjazd. Stanęłam przed dylematem czy ładować w bagaż dodatkowo co najmniej 1,5 kg więcej czy też włożyć do torebki Z33. Wybrałam to drugie Smile

Madzik, fajno, że potwierdzasz co piszę- a Madzik wie co pisze, bo robiła moim maleństwem zdjęcia.

Hubiphoto, o tak, ta norma rzeczywiście robi wrażenie, a najważniejsze, że sprawdza się w praktyce.

Odpowiedź


Data ndz., 15/04/2012 - 15:19
Odpowiedź

Też się zastanawiam nad kupnem jakiegoś maleństwa.... małe wymiary to bardzo często duży plus!

Monika
--------------

 

 

Odpowiedź


Data ndz., 15/04/2012 - 18:48
Odpowiedź

Oczywiście, że maleństwa są fantastyczne, zmyślne i robią z nami fajne zdjęcia, dokładnie tak jak to widać u Ciebie. Smile. Like ode mnie!

Odpowiedź


Data ndz., 15/04/2012 - 18:49
Odpowiedź

Ach! i wielu pięknych podróży i fantastycznych klatek!... to tak urodzinowo Smile.

Odpowiedź


Data ndz., 15/04/2012 - 19:45
Odpowiedź

Spoko recenzja, maluch faktycznie potrafi pokazać pazur Wink Ta pamięć wewnętrzna to też przydatna cecha. Tak z czystej ciekawości: dlaczego obiektyw umieszczony w rogu aparatu jest wadą?

Lubię!

I jeszcze raz wszystkiego dobrego! Smile

Adaś

Odpowiedź


Data ndz., 15/04/2012 - 20:28
Odpowiedź

ależ to maleństwo jest! przydałby mi się taki aparat którego wszędzie mogłabym włożyć. Choć z drugiej strony jest tak niewielki, że potem pewnie długo bym go szukała (moja ogólna tendencja do gubienia wszystkiego Wink)

Pozdrawiam i jeszcze raz Wszystkiego Najlepszego! Smile

Odpowiedź


Data ndz., 15/04/2012 - 20:43
Odpowiedź

Dzięki za życzenia, ciepłe słowa i komentarze, już odpisuję.

Atd, jagusiowo, jaqzza- zachęcam do zakupu, serio. Ja jestem farciarą i zostałam nim nagrodzona przez FUJI w ubiegłym roku, ale zapewniam was, że daje sporo radości, zwłaszcza w wodzie! Poza tym z takim maluszkiem jest się niemal niewidocznym między ludźmi, jego wygląd totalnie zniewala przeciwnika i zdjęcia można robić niemal bezkarnie Wink

Adaś, ten aparat jest maleńki, trzyma się go w obu rękach, żeby nie poruszyć zdjęcia. Obiektyw jest tak blisko ścianki, że na początku dość trudno przyzwyczaić się do tego i paluch bardzo często ląduje na nim. Może się zapędziłam, dodając tę cechę w wadach, bo z czasem człowiek się przyzwyczaja, ale na pewno jest to rzecz, którą powinno się mieć na uwadze.

Odpowiedź


Data ndz., 15/04/2012 - 21:13
Odpowiedź

I jeszcze raz podważona została moja niechęć do aparatów kompaktowych. A idea zabrania aparatu ze sobą na basen zupełnie mnie powala. A w każdym razie odpada drżenie o sprzęt gdy go człowiek do kajaku zabiera...

Pozdrawiam i zapraszam do siebie. Smile

Odpowiedź


Data ndz., 15/04/2012 - 23:10
Odpowiedź

Gdzieś ostatnio czytałem, że ten aparat ma problemy z jakościa zdjęć podwodnych i Twoja recenzja to potwierdza. Całość na duży plus, klikam w like:)

 

Odpowiedź


Data pon., 16/04/2012 - 09:19
Odpowiedź

Fajna recenzja, dobrze się czyta i fajne przykłady. Namnorzyło się recenzowanych kompaktów... jest w czym wybierać Smile

dorota

 

Odpowiedź

Data pon., 16/04/2012 - 11:27
Odpowiedź

Bardzo fajna recenzja. Nie wiem czy bym się skusił na taki aparat, ale jeśli miałbym robić podwodne zdjęcie to może, może... Smile

Odpowiedź


Data pon., 16/04/2012 - 13:51
Odpowiedź

po przeczytaniu wszystkicj tych recenzji rozmaitych maleństw naprawdę mam ochotę nabyć jedno z nich!!!:)zwłaszcza patrząc na przykłady zdjęć pod wodą.

pozdrawiam i zapraszam do siebie!

 

Odpowiedź


Data pon., 16/04/2012 - 14:48
Odpowiedź

Cieszę się, że moja recenzja na coś się przydaje. Może nie jest łatwo pomyśleć w przyjazny sposób o korzystaniu z kompaktu, kiedy wszystko fotografuje się lustrzanką, ale ja spróbowałam i wiem, że jest cacy Smile Doceniam komfort odpoczynku z kompaktem w kieszeni, po prostu. A dobry kompakt nie jest zły Wink

Kuba, co do jakości zdjęć pod wodą robionych Z33, to przy pewnym pułapie cenowym  ten aparat jest naprawdę dobrą alternatywą. Niektóre ze zdjęć w galerii "Mój idealny świat" zrobiłam również Z33 WP:

http://www.myfinepix.com/pl/gallery/328426/431332

http://www.myfinepix.com/pl/gallery/328426/431149

 

Odpowiedź


Data pon., 16/04/2012 - 15:54
Odpowiedź

różowy!!!!! very nice Wink

powtórzę po poprzednikach, że faktycznie nabiera się ochoty na takie małe co nieco po przeczytaniu recenzji..

 

 

Odpowiedź


Data pon., 16/04/2012 - 17:14
Odpowiedź

ale słodziak!a jeśli potrafi stawiać czoła żywiołom,to ja taki poproszę;)

Odpowiedź


Data pon., 16/04/2012 - 21:26
Odpowiedź

Taki mały aparat przydałby mi się do torebki. Często umyka mi wiele niespodziewanych fotoreportaży, gdyż nie mam pod ręka aparatu Sad

Tekst ciekawy, wywołałaś u mnie uśmiech już na początku (to przez te uczucia macierzyńskie).

Pozdrawiam

Beata

---

Zapraszam

http://www.myfinepix.com/pl/reviews/other/769575/460171#comment-1149665

http://www.myfinepix.com/pl/blog/769575

http://www.myfinepix.com/pl/gallery/769575

Odpowiedź


Data wt., 17/04/2012 - 08:46
Odpowiedź

Zgadzam się- fajna recenzja Wink Aparat na basenie? wow Laughing out loud ja bym się nie odważyła ;) 

Odpowiedź


Data wt., 17/04/2012 - 16:35
Odpowiedź

Podwodne zdjęcia fajny bajer,   jak piszesz pod wodą kolory płataja figla Wink

Pozdrawiam

 

http://www.myfinepix.com/pl/reviews/other/710721/460195

http://www.myfinepix.com/pl/blog/710721

http://www.myfinepix.com/pl/gallery/710721

Odpowiedź


Data wt., 17/04/2012 - 23:18
Odpowiedź

Hehe, takie małe różowe mydełko. Tylko twardziel z niego. Smile Dzięki za recenzję Bleblak. Fajnie dowiedzieć się conieco o kolejnym sensownym kompakcie. Choć kocham mojego Nokina Momentkeeper'a całym sercem, czasem po prostu nie mam siły go ze sobą zabrać. A takie maleństwo można wszędzie - np. na kajaki Wink. Nice.

Odpowiedź


Data śr., 18/04/2012 - 09:26
Odpowiedź

Witam, bardzo miło czyta się o tym szkrabie. Jego możliwości są intrygujące. Też nie przepadam za umiejscowieniem obiektywu z boku, ale to chyba bardziej kwestia przyzwyczajenia.., z czasem wszystko można polubić. pozdrawiam z lajkiem i zapraszam:

pozdrawiam gorąco / best regards -koczek

Odpowiedź


Data ndz., 22/04/2012 - 13:07
Odpowiedź

Słuchajcie, apart grzechu wart. Można jeszcze wybrać inny model, bardziej zaawansowany, np. www.myfinepix.pl/pl/reviews?segment=18059&product=&type=members. Jeśli zależy wam na tym, żeby dobrze się bawić i nie wydawać dodatkowej kasy na obudowy podwodne, to pomyślcie o malutkim, różowiutkim Z33, albo XP30. Tutaj dla przykładu ceny obudów do fotografowania pod wodą:  http://www.fotopodwodna.pl/index.php?cat_id=30&page=0&view=0&sort=default.

Odpowiedź

Data ndz., 22/04/2012 - 14:33
Odpowiedź

Hm... cóż rzec? Po prostu świetny kawałek recenzji. Pokazałaś zarówno jego niewątpliwe zalety, jak i nie zataiłaś jego niedomagań. Jednak została przyłożona odpowiednia do tego szkraba miara. Często się spotyka testy tego typu obiektów, w których testerzy wymagają od sprzętu tego samego co od wypasionej lustrzanki, a przecież każde z nich ma inne zadania do zrealizowania.

W samej recenzji nie podoba mi się jedynie to, że aparat był testowany na zwierzętach Wink

Jeżeli zaś, chodzi o aparacik, to sprawia bardzo dobre wrażenie jako sprzęt do dokumentowania  różnorakiego szwendactwa, bo i waży niewiele i w  każdą kieszeń wejdzie, a i zdjęcia robi przyzwoite (co widać na załączonych obrazkach). Nie wydaje mi się, żeby położenie obiektywu stanowiło jakąś superwadę, chociaż łapki trzeba trochę inaczej ułożyć... Tak czy inaczej obiekt jest wart zainteresowania, ale dlaczego różowy Tongue

Odpowiedź


Data wt., 29/05/2012 - 09:41
Odpowiedź

Zbyszku, bo moim zdaniem trzeba się zastanowić, dla kogo przeznaczony jest dany model i kto z niego najbardziej się ucieszy Smile Dlaczego różowy ? Taki dostałam ja i ten kolor bardzo mi pasuje, odlot! Ale oczywiście jeśli nabierzesz ochoty na zakup, to Z33 jest jeszcze w 3 innych kolorach.

 

Madzik, bardzo się cieszę i gratuluję, Twój komentarz spodobał się i został doceniony:

http://www.myfinepix.com/pl/news/481841

I jeszcze raz kochana dzięki za to, że wspierałaś mnie przez dwa kolejne lata w staraniach o pracę marzeń. Rodzina jest najważniejsza Smile

 

Log in

Forum

Znajdź odpowiedź na forum

Fotoszkoła